Vähähiilihydraattinendieetti.fi

Karppaus

Karppaus, alakarppaus ja hyväkarppaus (low carb) ovat epävirallisia termejä, joilla kaikilla tarkoitetaan vähähiilihydraattista tai hiilihydraattititietoista ruokavaliota. Koska termit ovat epävirallisia, myös niiden käyttö on kirjavaa.

Karppauksessa ja alakarppauksessa ideana on säännöstellä hiilihydraattien syöntiä siten, että haiman tuottaman insuliinin määrä pysyy vähäisenä, mikä mahdolllistaa kehonrasvojen tehokkaan polton energiaksi. Ruoasta pyritään jättämään osittain tai kokonaan pois peruna, riisi, pasta, leipä ja viljatuotteet. Karppausruokavalioon kuuluu tyypillisesti lihaa, kalaa, siipikarjaa, kananmunia ja maitotuotteita sekä runsaasti kasviksia.

Hiilihydraatiton dieetti

Karppauksen äärimuotona voidaan pitää hiilihydraatitonta tai lähes hiilihydraatitonta dieettiä, jossa hiilihydraattien saanti rajoitetaan alle 50 grammaan päivässä. Tällä saavutetaan ketoositila, jossa keho tuottaa ketoaineita rasvasta aivojen ja sydämen energiantarpeisiin. Atkinsin dieetti, tunnetuin vähähiilihydraattinen dieetti aloitetaan juuri tähän tapaan, rajoittamalla hiilihydraattien saanti 20 grammaan päivässä. Tämä on kuitenkin vain dieetin alkuvaiheessa, sillä hiilihydraatteja lisätään hiljalleen ruokavalioon.

Hyväkarppaus

Hyväkarppaus tarkoittaa sellaista hiilihydraattitietoista syömistä, jossa kiinnitetään erityistä huomiota hiilihydraattien laatuun. Niiden määrää ei välttämättä säännöstellä yhtä ahtain periaattein kuin tiukemman linjan karppauksessa. Laadukkaina hiilihydraatinlähteinä pidetään sellaisia, joiden glykeeminen indeksi on matala ja lisäksi ravintoainetiheys suuri. Useimmat kasvikset ovat juuri tällaista ravintoa.

Karppaukselle on tilausta elintarvikemarkkinoilla

Erilaisia karppaustuotteita tulee markkinoille lisää, koska niille on kysyntää. Suuren suosion ovat saavuttaneet esimerkiksi karppaajalle sopivat leivät, joiden hiilihydraattimäärä on saatu tiputettua noin kolmannekseen tavalliseen sekaleipään verrattuna. Tämä on saatu aikaan lisäämällä kananmunaa, öljyä ja siemeniä ja vastaavasti vähentämällä viljan osuutta. Monet ravintolat ovat myös alkaneet ottaa huomioon karppausruokavaliota noudattavat asiakkaat tarjoamalla valoikoimissaan karppaajalle sopivia ruoka-annoksia.