Vähähiilihydraattinendieetti.fi

Atkinsin dieetti

Atkinsin dieetti on tunnetuin vähähiilihydraattinen dieetti. Yhdysvaltalainen sydäntautilääkäri, lääketieteen tohtori Robert Atkins julkaisi ensimmäisen osan dieettiä käsittelevästä kirjasarjastaan vuonna 1972 tutkittuaan diabeteksen hoitoa. Atkinsia ei kuitenkaan pidetä vähähiilihydraattisen dieetin keksijänä.

Induktio

Atkinsin dieetin ensimmäistä vaihetta sanotaan induktioksi. Siinä hiilihydraattien rajoittamisella 20 grammaan päivässä pyritään kehossa aikaansaamaan ketoosi, tila, jossa keho tuottaa verenkiertoon ketoaineita, joita aivot ja sydän pystyvät käyttämään polttoaineenaan. Kehon varastohiilihydraatti, glykogeeni poistuu elimistöstä kun hiilihydraattien saanti on hyvin vähäistä. Glykogeenin mukana poistuu kehosta myös vettä, mihin perustuu nopea painonlasku Atkinsin dieetin alkuvaiheessa. Tämän jälkeen kehon energianlähteenä toimii sekä syöty rasva että kehon omat rasvavarastot. Vaikka proteiinia tulee saada riittävästi, jotta lihasmassa saadaan säilytettyä, ei senkään suhteen kannata liioitella, koska runsas proteiinin saantikin nostaa insuliinitasoja ja laihtuminen ei olekaan tällöin tehokasta. Induktiovaihe kestää kaksi viikkoa.

Painonpudotusvaihe

Induktiota seuraa painonpudotusvaihe, jossa hiilihydraattien päivittäistä määrää nostetaan 5 g viikossa niin kauan kuin laihtuminen jatkuu. Hiilihydraatinlähteinä suositaan vitamiinipitoisia, alhaisen glykemisen indeksin kasviksia.

Esiylläpitovaihe

Kun painotavoitteesta ollaan n. 5 kg päässä, nostetaan hiilihydraattien saantia siten, että laihtuminen saadaan vähitellen loppumaan.Tätä sanotaan esiylläpitovaiheeksi.

Ylläpitovaihe

Kun ollaan tavoitepainossa, alkaa varsinainen ylläpitovaihe. Silloin ravintoaineiden saanti pyritään säätelemään sellaiseksi että saavutettu paino pysyy ennallaan. Jos hiilihydraattien saantia tässä vaiheessa lisätään, on tavallista että myös kehonpaino lisääntyy muutamalla kilolla, koska lihaksiin palautunut varastohiilihydraatti, glykogeeni sitoo myös vettä itseensä nostaen kehonpainoa.